Bina demirbaşları nelerdir?
Bunlar evde kalması gereken ve bileşenlerden oluşan eşyalardır. Kiralık mülk demirbaşları listesinde; fırınlar, ocaklar, ankastre cihazlar, kombiler, duş kabinleri, tuvaletler ve radyatörler yer alabilir. Demirbaşların sorumluluğu genellikle ev sahibine aittir, ancak kiracıyı ilgilendiren durumlar da vardır.
Apartman demirbaş giderleri nasıl paylaşılır?
Taraflar arasında sözleşme yoksa; Daire sahipleri, mülkteki paylarına orantılı olarak döşeme masraflarından sorumluyken, ev sahipleri bunları ödemekten sorumludur. Kiracılar dairenin günlük masraflarını ödemekten sorumludur. Kiracılar döşeme için ödeme yaparsa, ödedikleri miktar kiradan düşülür.
Apartmanda kiracı hangi giderlere katılır?
Kiracı, daire aidatı gibi binanın bakım ve temizlik masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı, su ve elektrik gibi faturaları ödemek zorundadır. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Apartmanın ortak giderleri nelerdir?
Genel giderler, bir topluluk, mülk veya daire gibi ortak alanların bakımını, onarımını ve işletimini finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu maliyetler, yerinde güvenlik, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. içerir. Gibi hizmetler burada bulunabilir.
Ne demirbaş sayılır?
Sabit varlıklar, uzun ömürlü ve şirket için pozitif değer yaratan öğelerdir. Sabit varlıklar olarak sayılabilecek öğeler arasında örneğin masalar, bilgisayarlar, güvenlik kaskları, iş kıyafetleri, iş için gereken çeşitli makineler ve araçlar bulunur.
Apartman demirbaş giderini kim öder?
Uygulamada tefrişat masrafları daire sahibine, işletme masrafları ise kiracıya fatura edilmektedir.
Apartman yöneticisi hangi masraflara katılmaz?
Site yönetimi hakkında kulaktan dolma bilgilere göre site yöneticisinin ücret ödemediği yönünde bir görüş var. Ancak bu yanlış bir bilgi. Çünkü yöneticiler normal gider olarak kabul edilen elektrik, su, yakıt ve asansör masraflarına katkıda bulunmuyor.
Apartmanda hidrofor arızasını kim öder?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, mülk sahibi binanın bakım ve onarım masraflarını üstlenir. Asansör binanın ayrılmaz bir parçasıdır ve kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.
Apartman yöneticisi giderleri tabloya asmak zorunda mı?
Türk mevzuatına göre, apartman yöneticisi, toplanan katkıların ve diğer gelirlerin nasıl kullanıldığını gösteren bir gelir ve gider hesabını apartman sakinlerine düzenli olarak sunmakla yükümlüdür. Bu tablo genellikle her ayın sonunda hazırlanır ve apartmandaki herkesin görebileceği bir yere asılır.
Apartman asansör giderlerini kim karşılar kiracımı ev sahibimi?
Bu nedenle 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun Asansör Yönetmeliği’ne göre asansörlerin bakım ve işletimi için gerekli giderler daire veya site aidatına dâhil olup tüm kat malikleri tarafından karşılanmaktadır.
Apartman ortak giderleri kiracıya mı ev sahibine mi?
Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) ise, harcamanın türüne göre ortak harcamanın mal sahibi tarafından mı yoksa kiracı tarafından mı yapıldığına dair bir değerlendirme yapmamıştır. KMK’ya göre, tüm masraflardan sorumlu olan asıl kişi daire sahibidir.
Kombi arızası kiracıya mı ait ev sahibine mi?
Kombi arızasının kiracıdan kaynaklanmaması halinde; kombi tamiri, parça değişimi veya yenilenmesi ev sahibi tarafından yapılmalıdır. Kombi arızasında kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu konuda ortaya çıkan masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
Bina demirbaş giderleri nelerdir?
Genel olarak binaya ait masalar, sandalyeler, kırtasiye malzemeleri ve asansörler korunması gereken eşyalardır. Ayrıca herkes bakım ve onarımlara katkıda bulunur. Binanın kullanım kalitesini korumak için itiraz mümkün değildir. Apartman sahipleri, mülkteki paylarına orantılı olarak masraflara katkıda bulunmalıdır.
Apartmanın çatı giderlerini kim öder?
APARTMAN ÇATILARI HAKKINDA YÖNETMELİK VE KANUN Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı katı, binaların ortak alanı olarak sınıflandırılır. Buna göre çatı katını kullanma hakkı tüm apartman sahiplerine aittir. Çatı onarım ve tadilat masrafları, tüm apartman sahipleri tarafından mülkteki paylarına orantılı olarak eşit olarak karşılanır.
Apartman kapı zili tamiri kime ait?
Apartman veya site yönetimi, ortak alanların tasarımı ve bakımı ile ilgili görevleri üstlenir. Bu bağlamda, apartman veya site kapı zili de dahil olmak üzere ortak alanlardaki arızaların onarımı ve bakımından sorumludurlar.
Demirbaşlar nelerdir?
Sabit Varlık Nedir? Bir şirketin/kurumun faaliyetlerinde kullandığı her türlü malzeme/öğeye varlık denir. Örneğin, belirli bir şirkette kullanılan masalar, sandalyeler, bilgisayarlar, arabalar vb. Malzemeler o şirketin varlıkları olarak gösterilebilir.
Kiralanan evde demirbaşlar nelerdir?
Peki kiralık mülke hangi ekipmanlar dahil edilebilir? Yasal açıdan, kiralanan evdeki kazan, mobilya, posta kutusu anahtarları, su ve elektrik sayaçları mülkün envanterinin bir parçası olarak kabul edilir. Bu bilgileri mutlaka kira sözleşmesine eklemelisiniz.
Kombi demirbaş mıdır?
Kombi, evin elektrik veya sıhhi tesisat sistemindeki arızalardan dolayı arızalanabilir. Bu durumda kiracı hiçbir sorumluluk kabul etmez ve kombi onarım masrafları ev sahibi tarafından karşılanır. Özetle, kombi evin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir.
Evdeki demirbaşların tamiri kime ait?
Borçlar Kanunu’nun 317. maddesi uyarınca kiracı, kiralanan yerin temizlik ve bakımı ile eşyaların iyi durumda tutulması masraflarını üstlenir. Kazan ve radyatörün temizliği kiracının sorumluluğunda olmakla birlikte, parçaların değiştirilmesi, onarımı veya yenilenmesi için yapılan masraflar ev sahibi tarafından karşılanır.